sobota 18. dubna 2020

Kipa

Kipa, hebrejsky כיפה‎ znamená doslova kupole, ale to spíš jen tak na úvod a pro zajímavost. Je to taková ta věc, kterou nosí Židé na hlavě. Protože žijeme v Evropě, kde se víc než hebrejština používá jidiš, asi je vám bližší výraz jarmulka.

(Kreslit moc neumím, ale kreslím ráda😀)


Naja, ale kde se vzala, když v Tóře o ní není ani slovo? Tedy takhle, v Tóře se mluví o tom, že si někdo zahalil hlavu ze smutku nad něčí smrtí, ale to není ten důvod, proč Židé nosí jarulku. Tohle má původ v Talmudu. Talmud je soupis rabínských diskuzí a učení a týká se to samozřejmě judaismu.

Jarmulkou tedy Židé vyjadřují úctu k B-hu, nestojí před Ním "nazí". Samozřejmě když ji někdo bude nosit pořád, nic se nestane, ale měl my ji nosit minimálně při modlitbách a při studiu Tóry.

Možná o tom teď přemýšlíte a říkáte si, že jsme nikdy neviděli ženu s jarmulkou. Je to tak. Není zvykem, že by ji nosily ženy, ale zakázané to samozřejmě není. Dokonce i já jednu mám, ale ven bych s tím asi jen tak nešla. Když si ženy chtějí zakrýt vlasy (k čemuž mimochodem vyzývá Tóra), vypadá to podobně jako u muslimů, jen tomu šátku říkáme tichel a zakrývá vlastně jenom vlasy.

Žádné komentáře:

Okomentovat