čtvrtek 16. dubna 2020

Šabat

Šabat je židovský svátek, který se slaví každý týden. To zní fajn, ne? No, možná to fajn je a možná není. Ten svátek totiž obsahuje spoustu zákazů, co se nesmí dělat. Šabat je dnem odpočinku a jako všechny ostatní svátky, i tenhle nám nařídil sám B-h.

Exodus, kapitola 31, verše 14 - 17: ,,Budete dbát na den odpočinku; má být pro vás svatý. Kdo jej znesvětí, musí zemřít. Každý, kdo by v něm dělal nějakou práci, bude vyobcován ze společenství svého lidu. Šest dní se bude pracovat, ale sedmého dne bude slavnost odpočinutí, Hospodinův svatý den odpočinku. Každý, kdo by dělal nějakou práci v den odpočinku, musí zemřít. Ať tedy Izraelci* dbají na den odpočinku a dodržují jej po všechna svá pokolení jako věčnou smlouvu. To je provždy platné znamení mezi mnou a syny Izraele. V šesti dnech totiž učinil Hospodin nebe a zemi, ale sedmého dne odpočinul a oddechl si."

To řekl B-h Mojžíšovi na hoře Sinaj. A proto se to dodržuje. Samozřejmě doba pokročila, takže se muselo přehodnotit, co se vlastně o Šabat smí a co se nesmí. V té době samozřejmě neexistoval internet, elektřina a tak. Takže se poradilo pár rabínů a řekli, že elektřina se o Šabat používat nebude. Zkrátka to znamená žádná světla, žádná wifi, žádný počítač. Samozřejmě se nesmí dělat žádná práce a zakázané je například i psaní rukou (zajímavé je, že psaní na počítači nebo mobilu se jako psaní nepočítá), nesmí se ani volat nebo přijímat hovory, nosit u sebe peníze, cestovat a tak dále a tak dále.

Člověk by si řekl, nemůžu si rozsvítit žárovku, zapálím si svíčku. Nezapálíš, to se také nesmí. Totiž takhle, v pátek večer, 18 minut před západem slunce paní domu zapálí dvě svíčky. Ano, 18 minut předem, to právě proto, aby se ty svíčky zapálily ještě předtím, než Šabat skutečně začne. Nějakou výraznou symboliku to nemá, jen praktický důvod - posvítit si na večeři.

Asi bych také měla říct, kdy Šabat začíná a kdy končí. Začíná v pátek západem slunce a končí v sobotu, když vyjdou první tři hvězdy. Teoreticky. Prakticky se prostě podíváme na internet, například sem a přečteme si přesné časy.

*Izraelci - tím se v Tóře myslí potomci Izraele, tedy Jákoba.

Žádné komentáře:

Okomentovat