sobota 15. května 2021

Co se to v tom Izraeli děje?

 Nalevo jsou rakety z Gazy, napravo izraelský obranný systém Iron Dome v Aškelonu, který má za cíl palestinské rakety sestřelit. Ta fotka je děsivě krásná, našla jsem jí na netu a rozhodla se o ní podělit.


A v souvislosti s tím bych se chtěla podělit i o můj pohled na věc.

 

Nebyla jsem teď nějakou dobu aktivní - jasně, nejsem úplně konzistentní co se vydávání článků týká. Když je chuť, čas a téma, tak píšu a když není, tak nepíšu. 

No a za ten asi rok co jsem nebyla aktivní se samozřjmě stalo hodně věcí, ale asi největší novinkou je to, že jsme se přestěhovali do Izraele. Cca před půl rokem. Takže teď jsme ve městě Sderot. Přepokládám, že to město neznáte, takže tady je mapka: 



A teď teda k tomu, co se děje. Před několika dny jsme oslavovali Yom Yerushalaim, tedy prostě den, kdy oslavujeme Jeruzalém. Palestinci se naštvali, bylo několik potyček mezi Palestinci a izraelskou policií v Jeruzalémě a okolí... Potom z Gazy vypálili na Jeruzalém 7 raket, jedna byla blokována ale 6 dopadlo. Z Gazy přišlo ultimátum, něco ve smyslu "dejte nám Jeruzalém nebo zaútočíme" a za pár hodin zaútočili. 

To už namíchlo Izraelce a izraelská armáda útok opětovala. No a pak se spustila lavina útoků, jeden na druhého. Z mapky vidíte, že bydlíme kousek od Gazy a momentálně to není žádná sranda. 

Když si vezmu jen dnešní den, tak nás siréna vzbudila kolem 4 ráno, ale my jsme už spali v krytu, takže jsme nemuseli nikam pospíchat. (V Izraeli každý byt musí mít svůj vlastní kryt, je na to zákon). No a od toho raního útoku až do teď (19:30) proběhlo dalších 12. Pro zajímavost přidávám screenshot, kde můžete vidět i jednotlivé časy posledních pěti. 


Tohleto צבע אדום doslova znamená "červená barva", ale je to vpodstatě heslo pro "raketový útok". V noci můžu vidět něco podobného jako je na té první fotce i tady.


Kromě raketových útoků jsou nepokoje i ve smíšených městech (kde za normálních okolností žijou Židé a Arabové vedle sebe v pokoji). Perou se, hází po sobě šutry, ničí si auta a už se prý i střílelo. 

Jsem zvědavá kam to povede a doufám, že to brzo skončí. Bohužel, zatím se to jen stupňuje.

No a ještě pro ty z vás, kteří umí anglicky sdílím video z Facebookové stránky IDF (nevím, jak se tu dávají videa, takže jen odkaz): https://www.facebook.com/watch/live/?v=1763862420461190&ref=watch_permalink

3 komentáře:

  1. Zmena bydlišťa tak radikálna - ako si to zvládla? Čo tm budeš robiť, ako sa asimilueš? Strašne by ma zaujímali detaily, sám som 1968 zdrhol a odvtedy žijem vo Švajčiarsku, tá zmena nebola ľahká...

    Včetko dobre a shalom

    King Rucola

    OdpovědětVymazat
  2. a este som zabudol - rad som citaval Tvoje clanky, nekomentoval. Tak este raz, vsetko dobre a vela stastia Lubor, alias King Rucola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuju za komentáře, je příjemné vidět nějakou odezvu :)
      Možná k tomu jak se nám tu žije něco napíšu později, chtěla jsem tenhle blog věnovat převážně judaismu, což se mi snad zatím daří. Takže uvidím. Zatím neslibuju.

      Vymazat