neděle 5. července 2020

Proč ženy v synagoze nečtou z Tóry?

Wow, kde vůbec začít? Některé z vás možná ani nenapadlo se nad tím zamyslet, kdo vůbec čte nebo nečte z Tóry. A jiní si toho zase možná všimli a zajímá vás důvod. Je to snad nějaké utlačování žen? Jsou ženy v judaismu méněcenné a proto jim není dovoleno číst z Tóry?

V prvé řadě je potřeba říct, že ženy rozhodně méněcenné nejsou. Nebýt žen, tak neexistují lidé. Ženy rodí děti a to je samo o sobě velmi důležité. Teď mi zase můžete nadhodit že "hej, takže ženy jsou jen nástroj na dělání dětí?" Ale tak to také není. Nejsme nástroj. Jsme důležitou součástí společnosti. Jen prostě máme jinou úlohu než muži. Muži a ženy nejsou stejní a nemůžeme předstírat, že jsou. (Důležitá poznámka: být jiný neznamená být lepší nebo horší).


Další věcí je potřeba chápat, co v synagoze znamená číst z Tóry. Když je někdo předvolán ke čtení Tóry, tak to není nějaké privilegium, ale ten dotyčný má vlastně "učit" tu danou část, kterou čte. Snažit se tomu porozumět a snažit se, aby porozuměli i ostatní.

Muži mají podle halachy povinnost studovat Tóru a Tanach, zatímco ženy ne. Ženy mají tu možnost, není to pro nás zakázané, ale prostě to není povinné. A z tohohle hlediska je trochu zvláštní, aby žena učila muže Tóru. A z tohohle důvodu ženy v synagoze Tóru nečtou.

Samozřejmě judaismus není jen jeden, je například ortodoxní, kde tohle platí a pak je třeba reformní, kde ženy z Tóry čtou a kde ženy mohou být i rabínky. Ale to už i mně samotné přijde trochu zvláštní...

Žádné komentáře:

Okomentovat