úterý 14. července 2020

Sladké pokušení

Kašrut po sto padesáté 😄. Napadlo vás někdy, že čokoláda není automaticky košer? Člověk si řekne vždyť co může být na čokoládě špatně? Většina zákazů se přece týká masa a to v čokoládě není.

No... Omyl.

V čokoládě se někdy může nacházet hmyz. Teda ne tím způsobem, že by se tam válela rozkládající se moucha (fuj), ale může tam být třeba nějaké aroma nebo barvivo, které se dělá z hmyzu. Představte si lentilky. Jaká mňamka, že? Každé dítě miluje lentilky. A teď se pocívejte na tohle:



To jsou broučci (žijící na kaktusech), ze kterých se vyrábí červené barvivo. Pokud jíte červenou lentilku, jíte rozemleté broučky. (A neplatí to jen o lentilkách, platí to víceméně o všem, co má v sobě červené barvivo).

A co třeba třešňová marmeláda? Co na ní může být špatně? No, třeba v některé třešni mohl být červík. Vy jste ho rozmixovali a teď je rozmixovaný ve vaší marmeládě.

Doufám, že u tohohle nejíte 😂

No každopádně hmyz není košer a proto pak nejsou košer ani nekteré sladkosti (o želatině, která se dělá z kostí ani nemluvě).

Ono třeba ani taková Nutella není košer, ale údajně by být mohla, jen prý nemá certifikát.

Samozřejmě jsem kdejakou čokoládu tajně u kamarádů jako malá ochutnala, včetně například červených lentilek, ale to bylo před tím, než jsem zjistila z čeho se vyrábí. Teď už po těch rozmixovaných broucích neprahnu 😄

2 komentáře:

  1. a co se stane člověku, když sní hmyz? Bude se smažit v pekle? Mám jen zevrubnou představu co je košer maso, nějak se nechává vykrvácet, je to tak? Hmyz nekrvácí, tak proto není košer? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O košer už jsem jednou psala tady: https://jidiskajt.blogspot.com/2020/04/koser.html#more

      Samozřejmě když sníš hmyz, tak se ti v principu nic nestane, leda že by se Nejvyšší rozhodl tě zabít a to nechceš riskovat :D Například v Tóře je příběh o muži, který o Šabat sbíral dříví a Nejvyšší rozhodl, že ho za to lid má ukamenovat. Jindy zase kněz přinesl "cizí" oheň do chrámu a Nejvyšší ho za to zabil (tuším že uhořel), protože nic takověho nepřikázal. Takže člověku se to prostě nechce riskovat :D
      Ale jinak židé na peklo nevěří. Teda někteří možná ano, ale myšlenka ráje a pekla není původně součástí toho náboženství.

      Vymazat