sobota 18. dubna 2020

Barvy judaismu

Napadlo vás někdy, že náboženství můžou mít barvy? Tedy alespoň svoje typické barvy. Pro judaismus je to barva "techelet", což je taková tmavě modro-fialová. V Tanachu je tahle barva zmíněná celkem 49 krát. (To jsem nepočítala, ale říká to google 😀). Vím určitě, že se o ní píše v Numeri 15:37-38 a to takhle: Hospodin řekl Mojžíšovi:"Mluv k Izraelcům a řekni jim, aby si po všechna pokolení dělali na okraji svých šatů třásně a nad třásně ať si dávají na okraj svého roucha purpurově fialovou stuhu. To se mimochodem mluví o cicitu.
Ale tahle barva se vyskytuje i na jiných místech, třeba ty "třásně" jsou na talitu, což je takový čtverec látky, co nosí muži při modlitbě.
A možná jste si také vzpoomněli na izraelskou vlajku, také má na sobě modrou barvu. To prý není přímo tachelet, ale je to tím inspirované.

Tahleta barva se kdysi záskávala z nějakých zvířátek, třeba ze sépie nebo ze sneků, kteří mají šílené jméno (Hexaplex trunculus) a nevypadají nijak extra (zkuste vygooglit). Další možnost jsou další šneci, tentokrát se jménem Janthina, kteří jsou krásně fialoví, takže vám tu dám fotku. I když potkat v moři bych to asi nechtěla, těch bublin bych se štítila.

(Zdroj: https://www.surg.org.au)

Na závěr možná ještě zajímavost. Před několika rokama jsem slyšela hlas B-ha. O celé té veci možná napíšu samostatný článek, ale ve zkratce, ten hlas měl jasně tmavě modrou barvu. Jak může mít hlas barvu? Nevím. Ale nakonec proč by nemohl?

A úplně na závěr, mám o tom psát nebo ne? Protože chápu, že sposta z vás je nevěřící a vyprávění o tom, jak někdo slyšel hlas B-ha vám může připadat jako pohádka a je to něco jiného, než popisování našich tradic.

PS.: Omlouvám se za případné překlepy, čtu si to po sobě dvakrát, ale znáte to, mozku stačí, když je první a poslední mísmenko správně a zbytek mišmaš, a stejně to přečtete správně. A fakt, že mi dneska není zrovna dobře tomu také moc nepomáhá.

Žádné komentáře:

Okomentovat