sobota 18. dubna 2020

Bar Micva

Myslím, že bar micva (בר מצווה) je celkem známý pojem i mezi gojim (tedy nežidy). Nakonec objevil se třeba i v Simpsonových nebo Futuramě. Tipla bych si, že většina z vás si pod tím představí nějakou oslavu. A vlastně ano, svým způsobem to oslava je. "Bar micva" znamená v hebrejštině "syn přikázání".
Malá žíďátka (výraz z knížky Romeo, Julie a tma - doporučuji) se učí hebrejsky už třeba od tří let a také pomalu začínají studovat tóru. Ale nejsou členy židovské komunity dokud nemají bar micva. Pro kluky to většinou znamená, že první Šabat po jejich třináctých narozeninách se konečně stanou plnohodnotnými židy. Jenže... Co to znamená?

Znamená to, že je za sebe v náboženství zodpovědný, že už může (a měl by) dodržovat těch 613 micvot (přikázání), což by také mohlo být úplně samostatné téma, někdy o něm napíšu. A také to pro chlapce znamená to, že může být členem minjamu, což je vlastně minimální počet (10) mužů pro společnou modlitbu.


zdroj obrázku: twinkl.co.uk


A také je poprvé vyvolán ke čtení z Tóry. Což může být pro některé jedince dost stresující, pokud jsou introverti jako já 😀. Ale na to se samozřejmě připravujeme měsíce dopředu, abychom si tu danou část hezky nacvičili. Ale myslím si, že naprostá většina se na své bar micva těší. Však řekněte sami, není to skvělé, číst z Tóry a stát se součástí židovské komunity?
A nakonec přichází oslava. Velká (a drahá 😀), jejíž součástí je často to, že si oslavenec sedne na židli a ostatní ho nesou. Je to takové pobožné disco 😀.
Na konech chci ještě zmínit, že bar micva má samozřejmě i holčičí verzi, která se jmenuje "bat micva"(בת מצווה), což v hebrejštině znamená "dcera přikázání". Všechno to probíhá víceméně stejně jako u kluků, akorát holky oslavují už ve dvanácti letech a nenosí tfilin a kipu. Další rozdíly už asi záleží na tom, jak moc ortodoxní daná společnost je. Někde třeba holky můžou být součástí minjamu a jinde ne a tak dál.
Já jsem měla bat micva před několika rokama a moc jsem si to užila, i když kapka nervozity při čtení z Tóry tam přecejen byla 😀.

Jestli máte třeba nějaké dotazy nebo tak (ohledně bar micva nebo i něčeho jiného), klidně se ptejte a pokud budu vědět, ráda odpovím!

Žádné komentáře:

Okomentovat